Čokoládu milují všichni bez rozdílu věku. Na trhu jsou ovšem k dostání i čokolády, které mají do této pochutiny daleko. Co by měla kvalitní čokoláda obsahovat?
Co je to vůbec čokoláda?
Z kakaových bobů vzniká drcením a mletím kakaová hmota, z níž se dalším lisováním získává kakaové máslo a kakaový prášek. Kakaové máslo je nejdražší surovinou při výrobě čokolády, proto je řada výrobců nahrazuje levnějšími tuky. Výrobky, které neobsahují kakaové máslo, nesmějí být nazývány čokoládou. Často je výrobci nazývají čokoládovou pochoutkou, která je plná nasycených mastných kyselin, škodlivých pro naše srdce a cévní soustavu.
- Hořká čokoláda – musí obsahovat nejméně 35 procent kakaové sušiny. Známkou kvality je pak čokoláda nad 50 procent kakaa.
- Mléčná čokoláda – podíl kakaové sušiny je asi 25 procent. Do čokolády se přidává sušené mléko; mléčné součásti tvoří 14 až 25 procent.
- Bílá čokoláda – neobsahuje kakaový prášek, ale pouze kakaové máslo, mléko a cukr. Podíl kakaového másla by měl být nejméně 20 procent, mléka asi 14 procent.
Velmi oblíbené jsou čokolády s dalšími přísadami, jako jsou rozinky, oříšky, mandle nebo kandované ovoce. Na oblibě si také získávají čokolády s příchutí, tvořenou mořskou solí, chilli, jogurtem, pomerančem nebo arabským kořením.