Ovoce s vůní dálek

Chuť ovoce vypěstovaného v našich klimatických podmínkách zná každý. Jablka a hrušky patří k nejoblíbenějším druhům ovoce vůbec. Co ale takhle zkusit chuť dalekých zemí? Atmosféru vzdálených koutů světa nám přiblíží exotické ovoce, které je k dostání ve větších obchodech.

Granátové jablko

zdroj: stock.xchng by Manu Mohan

zdroj: stock.xchng by Manu Mohan

Vyznačuje se velmi tuhou, kožovitou slupkou zbarvenou do hnědožluté až červené barvy. Charakteristická je spodní strana ve tvaru korunky. Dužina obsahuje velké množství semínek.

Kaki

zdroj: stock.xchng by ettina82

zdroj: stock.xchng by ettina82

Velikostí odpovídá rajčatům. Jeho slupka je hladká a žlutooranžová až oranžově červená. Kaki se jí hodně měkké. Sladká, osvěžující chuť je příbuzná směsi meruněk a broskví.

Karambola

zdroj: stock.xchng by Mauro Sakamoto

zdroj: stock.xchng by Mauro Sakamoto

Průřez karamboly se podobá hvězdici. Žlutý plod se konzumuje celý v čerstvém stavu. Dužina je křupavá, šťavnatá a voní po jasmínu.

Čínské liči

zdroj: everystockphoto by Neeta Lind

zdroj: everystockphoto by Neeta Lind

Plody v červenohnědé slupce mají ořechovitý tvar. Dužina správně zralého liči má bílou barvu a dá se dobře vyloupnout. Chutí připomíná kompotované mandarinky.

Nashi

zdroj: everystockphoto by goosmurf

zdroj: everystockphoto by goosmurf

Tato čínská hruška je velká asi jako střední jablko. Barva slupky je žlutavá s hnědými tečkami a dužina je bělavá až žlutavá. Doporučuje se podávat vychlazené. Nakyslá chuť v létě dokonale osvěží.

Čtěte také:   Online jazyky – budoucnost ve výuce jazyků

Maracuja

zdroj: everystockphoto by Vic Lic

zdroj: everystockphoto by Vic Lic

Plod o velikosti meruňky má voskovou až pergamenovitou slupku tmavě fialové, zelenožluté nebo oranžové barvy. Dužina se semeny se pojídá syrová.

Mochyně peruánská

zdroj: stock.xchng by Brybs

zdroj: stock.xchng by Brybs

Oranžové bobule o velikosti třešně jsou k dostání obalené suchými okvětními kalichy. Vůní připomínají rajčata. Nezralé plody jsou jedovaté. Zralost poznáme podle suchých okvětních kalichů.

Comments are closed.