Pampeliškový med

| bez komentářů

Pampeliška je rostlina, která se běžně vyskytuje na celém území České republiky, ale i Slovenska, Polska, Německa a jinde. Je to rostlina, které nepotřebuje zvláštní podmínky růstu.  Je nenáročná na půdu a jedině co potřebuje je slunce a trocha vody. Roste v jarním, letním i podzimním období.

Tuto krásnou žlutavou rostlinu sbírají nejraději malé děti. A proč? Přece vypadá jako sluníčko! Někteří z nich si dělají píšťalky, jiní zase vijí věnce. Někdo sbírá pampelišku pro své léčebné účinky, ale také pro potravu svých zvířecích miláčků.

pampeliškaLéčebné účinky pampelišek, je známá lidstvu již několik století. Snad nejznámější pampeliškový výrobek je v podobě medu a sirupu. Blahodárně působí na váš organismus. Jednak je prevencí různých virových onemocnění, ale také pomáhá léčit dýchací cesty. Pampeliškový med je lék, ale i zároveň prevence. A navíc, tato rostlina je zadarmo. Chce si to jen udělat čas, posbírat čerstvé květy a už je uvařit.

Recept na pampeliškový med/sirup

Sbírejte čerstvé, menší květy pampelišek (období jaro, léto) zhruba 400 kusů, ty omyjte ve studené vodě, aby vyplavily různé nečistoty, či nežádoucí návštěvníky. Poté pampelišky vložte do hrnce s vodou asi 1,5 litru, přidejte nakrájené na kolečka 2 citróny a povařte 10 až 15 minut. Tento odvar nechte působit 24 hodin. Po uplynutí této doby přecedíte přes jemné sítko a do výluhu přimíchejte 1,5 kila cukru krupice a opět pozvolna vařte, aby se cukr rozpustil. Ještě horké vléváme pampeliškový med/sirup do sklenic a obrátíme dnem vzhůru.

Fotografie publikována se svolením od Dan Photography/FreeDigitalphotos

Napsat komentář

Required fields are marked *.