Jsou farmářské trhy zárukou kvality?

Průzkum prokázal, že tři čtvrtiny spotřebitelů si myslí, že zboží z farmářských trhů je kvalitnější než z kamenných obchodů. Ne vždy to ale platí.

zdroj: stock.xchng by phostezel

zdroj: stock.xchng by phostezel

Farmářské trhy si dávno získaly svou popularitu. Začalo se s nimi v roce 2010 a ukázalo se, že spotřebitelé mají o takový typ prodeje zájem. To kromě poctivých prodejců přilákalo i pochybné podnikatele, proto nemá spotřebitel nakupující na takových trzích záruku kvality, českého původu ani zdravotní nezávadnosti.

Hlavním problémem jsou podmínky, v nichž je zboží na farmářských trzích skladováno a prodáváno. Na teplo a světlo je nejvíce náchylné zboží živočišného původu, jako jsou párky, klobásy nebo tlačenky, které by se měly prodávat při nižších teplotách. Tomu ovšem tak není.

Abyste měli jistotu, že nekupujete špatně skladované potraviny, zaměřte se na těchto trzích spíše na zeleninu, ovoce, med, borůvky i vejce.

Jak ukázaly kontroly provedené orgány veterinárního dozoru, na farmářských trzích dochází k četnějšímu porušení pravidel podmínek prodeje než v kamenných obchodech. Mezi prohřešky patří nevyhovující teplota zboží, nedostatečná ochrana výrobků před znečištěním, zboží bez zjistitelného původu nebo zboží z nelegálních výroben. Nutno podotknout, že tyto kontroly probíhaly pouze na schválených tržištích.

Comments are closed.