Neumíte si představit Velikonoce bez beránka, mazance, nádivek a vajíček? Váš cholesterol ovšem pláče. Prožijte letos velikonoční svátky zdravěji, bez pocitu přecpaného žaludku. Co děláte o těchto svátcích špatně?
Na rozdíl od našich babiček si užíváme hojnosti, kterou nám nabízejí supermarkety, a zanevřeli jsme na půst. Dříve bylo maso svátečním jídlem, dnes si jej dopřáváme i několikrát denně.
Pečte zdravě a pro radost
Velikonočního beránka, mazanec či jidáše lze upéct ze zdravých a poctivých surovin. Bílý cukr nahraďte obilným sirupem nebo třtinovým cukrem, místo másla dejte rostlinný tuk či olej, bílou mouku vyměňte za jemně mletou celozrnnou a prášek do pečiva použijte bez fosfátů. Přidejte vanilkový lusk, sušené ovoce bez syřidel a ořechy. Díky tomu bude mít moučník nižší glykemický index a hladina vašeho krevního cukru nebude rozkolísaná.
Vybírejte mladé maso a jarní bylinky
Velikonoční hody se neobejdou bez jehněčího, telecího, králičího nebo kůzlečího masa. Mají nižší obsah tuku a vysoký podíl bílkovin. Navíc jsou zdrojem vitamínů skupiny B, vápníku a železa. V kombinaci s bylinkami vás nebude trápit zažívání a tělo dostane dávku vitamínu C a kyseliny listové. Maso připravujte v páře nebo pečte na maximálně 180 stupňů.