Jitrocel v hlavní roli

| bez komentářů

Jitrocel patří mezi přírodní, léčivou bylinu, ze které vyrábíme především jitrocelový sirup. Vynikající je v prevenci proti kašli, nachlazení, bolesti krku, ulevuje při zánětech průdušek a další. Jitrocelový sirup, pastilky, ale i mast si můžete zakoupit v lékárně, zdravé výživě. Proč si ho ale kupovat, když si ho jednoduše můžete vyrobit sami doma?Květen je právě tím měsícem, kdy sběr jitrocele je nejúčinnější. Obsahuje totiž nejvíce cenných látek, jako je vitamín C, enzymy, třísloviny, kyselinu křemičitou, draselné soli. Jitrocel můžete zpracovat dvěma způsoby a to sušením a louhováním. Oba dva způsoby musí mít jasná pravidla, jak postupovat. Sušení listů probíhá jak v sušičce do 40°C a listy nesmějí přetáčet, tak na slunném místě. Jen pozor na to, aby sluníčko listy nespálilo. A při louhování musí být listy čisté, nakrájené.

 

Výroba jitrocelové sirupu

Nejdříve si připravíte čistou, suchou 5-ti litrovou sklenici s uzávěrem. Čerstvé, natrhané, omyté a nakrájené listy vložíte na dno sklenice (zhruba 1,5 cm) a zasypete třtinovým cukrem (1 cm). Nemáte-li třtinový, můžete použít i cukr krystal. Takto střídavě vrstvíte, dobře stlačujete a poslední vrstvou musí být cukr. Důkladně uzavřete a necháte odstát na slunném, teplejším místě. Během dvou až tří dnů se cukr rozpustí, a tím získáte pravý, přírodní jitrocelový sirup.  Z pěti litrové sklenice získáte přibližně 2 litry sirupu. Takto připravený sirup vložíte do lednice, kde vydrží i několik měsíců.

Čtěte také:   Čokoládové fondue

 

Zdroj: pixabay.com

Napsat komentář

Required fields are marked *.