Bílé, červené nebo růžové víno jsou stálicemi při oslavách a slavnostních večeřích. Dopřáváme si je i tehdy, aniž by k tomu byla nějaká zvláštní příležitost. Vyznáte se v druzích a jakosti vín nebo raději vybíráte podle ceny?
Jakostní víno
Toto víno se vyrábí z hroznů moštových odrůd ve vinařských oblastech, v níž byly vinné hrozny sklizeny. Odrůdové jakostní víno obsahuje nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu a známkové se smí vyrábět smíšením až tří odrůdových jakostních vín.
Jakostní víno s přívlastkem
Jedná se o nedoslazovaná odrůdová vína, které pochází z vyzrálých hroznů s vyšším obsahem cukru.
Kabinet
Kabinetní vína bývají obvykle suchá (veškerý cukr prokvasil na alkohol). Kabinety jsou lehčí kvalitní vína, která jsou vhodná k běžnému stolování.
Pozdní sběr
Víno je vyráběno z dobře vyzrálých hroznů a bývá spíše polosuché.
Výběr z hroznů
Víno má větší obsah alkoholu a je vhodné k archivaci. Hodí se pro slavnostní příležitosti.
Výběr z bobulí
Víno je vysoce aromatické a jedná se o jedno z nejlepších vín vůbec. Je polosladké až sladké.
Výběr z cibéb
Vyrábí se z hroznů, které je napadeno ušlechtilou šedou plísní, nebo z přezrálých bobulí. Má sytější barvu, medovou vůni a plnější chuť.
Ledové víno
Vyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při teplotách -7 °C a nižších. Je vhodné pro slavnostní příležitosti a pro mnoho lidí je jeho ochutnání nezapomenutelný zážitek.
Slámové víno
Pro jeho výrobu se využijí nejlepší a nejvyzrálejší hrozny, které byly před zpracováním skladovány na slámě, rákosu nebo zavěšeny ve větraném prostoru alespoň tři měsíce.