Také máte ten pocit, že za vašeho mládí chutnali sýry tak nějak jinak? Zkuste se v obchodě zaměřit na to, co vůbec kupujete, a neorientujte se pouze cenou. Je možné, že doposud jste kupovali levnější náhražky.
Podle České potravinářské komory nalezneme v obchodech 10 procent levnějších náhražek mléčných výrobků. Ty jsou převážně tvořeny rostlinnými tuky, pšeničným škrobem, emulgátory, barvivy a aromaty. Chcete jíst opravdové sýry? Pak budete muset číst informace na obalech.
Složky jsou na etiketě uváděny v sestupném pořadí. Na prvním místě je tedy uváděna ta, které je ve výrobku zastoupena nejvíce. Napovědět vám může i konzistence sýra. Napodobeniny mají neelastickou a drobivou konzistenci, vypadají lojovitě a chutnají po margarínu.
Názvy sýrů jsou často matoucí a nelze z nich jednoznačně zjistit, zda obsahují náhražku. Tyto výrobky sice neobsahují slovo „SÝR“, ale jsou pojmenované tak, že si je ihned spojíte se sýrem, například „Balkán“, „Tavený výrobek“ nebo „Tavený krém“.