Chuť ovoce vypěstovaného v našich klimatických podmínkách zná každý. Jablka a hrušky patří k nejoblíbenějším druhům ovoce vůbec. Co ale takhle zkusit chuť dalekých zemí? Atmosféru vzdálených koutů světa nám přiblíží exotické ovoce, které je k dostání ve větších obchodech.
Granátové jablko
Vyznačuje se velmi tuhou, kožovitou slupkou zbarvenou do hnědožluté až červené barvy. Charakteristická je spodní strana ve tvaru korunky. Dužina obsahuje velké množství semínek.
Kaki
Velikostí odpovídá rajčatům. Jeho slupka je hladká a žlutooranžová až oranžově červená. Kaki se jí hodně měkké. Sladká, osvěžující chuť je příbuzná směsi meruněk a broskví.
Karambola
Průřez karamboly se podobá hvězdici. Žlutý plod se konzumuje celý v čerstvém stavu. Dužina je křupavá, šťavnatá a voní po jasmínu.
Čínské liči
Plody v červenohnědé slupce mají ořechovitý tvar. Dužina správně zralého liči má bílou barvu a dá se dobře vyloupnout. Chutí připomíná kompotované mandarinky.
Nashi
Tato čínská hruška je velká asi jako střední jablko. Barva slupky je žlutavá s hnědými tečkami a dužina je bělavá až žlutavá. Doporučuje se podávat vychlazené. Nakyslá chuť v létě dokonale osvěží.
Maracuja
Plod o velikosti meruňky má voskovou až pergamenovitou slupku tmavě fialové, zelenožluté nebo oranžové barvy. Dužina se semeny se pojídá syrová.
Mochyně peruánská
Oranžové bobule o velikosti třešně jsou k dostání obalené suchými okvětními kalichy. Vůní připomínají rajčata. Nezralé plody jsou jedovaté. Zralost poznáme podle suchých okvětních kalichů.