Připravte si bezový sirup z bobulí

Černý bez je nenáročná, léčivá bylina, která obsahuje spousty cenných látek pro naše tělo. Naše prababičky z něj vyráběli nejen sirup, ale také povidla, med, či víno. Bezový sirup vyrobený z černých bobulí napomáhá proti kašli, nachlazení, nedostatku železa, ale je i zdrojem vitamínu C.  S blížícím se podzimem právě dozrávají tyto zázračné bobule, tak proč si nevyrobit přírodní, účinný lék?

Prvním a důležitým krokem k výrobě sirupu je kvalita bobulí. Sběr by měl probíhat v přírodě,  daleko od obytných domů, průmyslových zón, či firem. Bobule musí být na pohled zdravé, zralé a barva od tmavě fialové až černé. Musí se odstranit zelené stopky a důkladně omýt, než se začnou vařit. Postup: na jeden litr obranných, čistých plodů potřebujeme 3/4 litru vody, 0,5 cukru, 1 vanilkový cukr, deci rumu a konzervační přípravek ( 1 lžíce kyseliny citrónové, nebo jiného konzervantu, který lze zakoupit v racio, a jiném obchodě.)

Bobule vložíme do čistého hrnce, zalijeme studenou vodou a necháme vařit 10 až 15 minut.  Poté jej rozmixujeme ponorným mixérem a důkladně prolisujeme. Šťávu dáme opět vařit, a vaříme tak dlouho, dokud nezačne vřít. Přidáme cukr, vanilkový cukr, rum, konzervant, důkladně promícháme a vaříme ještě dalších 5 minut. Nakonec přelijeme do čistých, sterilizovaných láhví a uskladníme na suchém, chladném, zatemněném místě.

Čtěte také:   Kdy jíst ovoce?

 

Zdroj: pixabay.com

 

Comments are closed.