Jak správně podávat šampaňské

Silvestra si mnozí z nás chtějí oslavit pořádně. Plnými doušky. Nakupují spousty jídel (ovoce, salámy, veky a podobně), ale i několik druhů tvrdého alkoholu, či nealka pro ty, kdo alkohol nemusí, nebo abstinuje. K Silvestru patří šampaňské

šampaňskéVíte jak se správně podávat šampaňské? Zde je pár rad, kterými byste se mi držet, abyste si lahodný, jemně perlivý aperitiv mohli plnými doušky vychutnat.

Teplota: teplota šampaňského by se měla pohybovat kolem 6 až 8 °C. Nejrychlejší a neznámnější způsob chlazení je ten, kdy šampaňské vložíte do kbelíku se studenou vodou a pár kostkami ledu. Zhruba po půl hodině, můžete podávat. Šampaňské je většinou zabalené do ubrousku.

Sklenice: možná se vám to zdá zbytečné, ale i sklenice by měla být trochu studená, ale hlavně čistá!. Šampaňské podáváme ve sklenicích typu flétna a s obsahem do poloviny, maximálně do dvou třetin sklenice.

Jak otevírat? nejprve odstraňte krycí folií z láhve, pevně uchopte kovový košíček a několikrát otočte za kolečko, které drží korek. Vždy stlačujeme směrem dolů, aby nedošlo k předčasnému vystřelení. Následně sundejte tento kovový košíček, a už jen pevně uchyťte korek a otáčejte láhvi, dokud vám korek nezůstane v ruce. Nikdy neotáčíme korkem!

Čtěte také:   Vyrábíme papírové srdce

Originální způsob: sambáž

Jedná se o techniku, kdy šampaňské otevíráme pomocí šavle, nebo ostrým, dlouhým nožem. Je to způsob, kdy „usekneme“ konec hrdla láhve. Tato metoda je velice populární při různých večírkových akcí.

 

Fotografie publikována se svolením od Digitalart Photography/FreeDigitalPhotos.net

 

Comments are closed.