Dlouhé sluneční dny, vysoké teploty, zasloužená dovolená, odpočinek s přáteli, bláznivé nápady, to je léto. Pro některé z nás nejkrásnější období v roce, pro některé muka. Léto patří k nejrizikovějším obdobím vůbec. Dehydratace, nevolnosti, časté úrazy. A přitom některém zdravotním problémům lze předejít, jako je dehydratace.
V letním období bychom měli vypít 3 až 5 litrů vody denně. V tomto článku je 5 nejlepších, ověřených letních nápojů, které si zamilujete. Jsou vhodné i pro děti, tak proč to nevyzkoušet.
1 Malinová limonáda
- 2 sklenice čisté, neperlivé vody
- 3 sklenice jemně perlivé vody
- 1,5 šálku rozmixovaných čerstvých malin
- 1 šálek třtinového cukru
- 1 čajová lžíce citrónové šťávy a půl lžíce limetkové šťávy
- několik kostek ledu
Vše důkladně spolu rozmícháme a necháme chvíli odstát
2 Medovo-zázvorová limonáda
Pokud máte zázvorový sirup, výroba limonády vám zabere jen pár minut.
- 2 šálky zázvorového sirupu
- 4 šálky jemně perlivé vody
- 1,5 čajové lžíce citrónové šťávy
- 1,5 čajové lžíce třtinového cukru
- několik kostek ledu
- na dozdobení několik plátků máty a koleček citrónů
Postup je následující: do zázvorového sirupu přidáme cukr s vodou a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme citrónovou šťávu a dozdobíme
3 Borůvkové osvěžení
- 1 litr bílého čaje
- 5 šálků borůvkového sirupu
- 1 šálek třtinového cukru
- 0,5 šálků citrónové šťávy
- kostky ledu
Postup: nejdříve si uvaříme bílý čaj. Bílý čaj je chuťově lepší, jemnější, než ostatní čaje. Navíc obsahuje mnoho vitamínu, tříslovin a minerálních látek. Necháme to vychladit. Poté si připravíme borůvkový sirup. Osvědčilo se mi, že mražené borůvky jsou mnohem lepší, než čerstvé. Zmražené borůvky polijeme citrónovou šťávou a necháme odstát pár minut. Poté důkladně rozmixujeme s cukrem. Takto připravený sirup přidáme do bílého čaje s ledem
4 Sladký melounový ledový čaj
- 1 litr bílého čaje
- 1 šálek třtinového cukru
- mátový sirup
- několik kusů na kostek nakrájeného melounu (bez pecek)
- kostky ledu
Postup: nejdříve si připravíme mátový sirup. Do 0,5 litrů vody přidáme 1 šálek cukru a přivedeme k varu. Vodu necháme chvíli odstát, zalijeme několika lístky máty a necháme louhovat zhruba hodinu. Po vychladnutí nalijeme do vzduchotěsné nádoby a uložíme do chladného místa. Necháme působit 24 hodin. Poté si rozmixujeme kousky melounu a přelijeme přes sítko. Do jednoho litru bílého čaje přidáme 3 šálky melounového pyré a 2 šálky mátového sirupu. Nakonec přidáme kousky ledu.
5 Jahodová limonáda
- 0,5 kg čerstvých jahod
- 1 šálek třtinového cukru
- 1 litr perlivé vody
- 1 čajová lžička limetkové šťávy
- kostky ledu, lístky máty
Postup: čerstvé jahody s cukrem a trochou vody důkladně rozmixujeme. Přelijeme přes sítko, abychom odstranily malinké semínka. Poté jahodové pyré vlijeme do 1 litru perlivé vody, přidáme limetkovou šťávu a kostky ledu s mátou. Pro výraznější chuť můžeme přidat i trochu pomerančové šťávy.
Fotografie publikována se svolením od Apolonia Photography FreeDigitalPhotos.net