Jistě každý z nás v minulosti zažil obtíže s trávením doprovázenými nadýmáním, plynatostí, zácpou nebo průjmem. U některých jedinců mohou tyto projevy přecházet do chronické podoby. Potíže způsobují patogenní bakterie, kvasinky a plísně, které osídlují střevo a produkují toxické látky.
Střevní mikroflóru také narušují antibiotika, konzumace kyselinotvorných potravin, stres a hormonální antikoncepce. Nejen střevní potíže nám prozradí, že došlo k narušení rovnováhy mezi škodlivými a užitečnými bakteriemi. Příznakem jsou také bolesti hlavy, únava, alergické a kožní projevy, chronické gynekologické a urologické problémy a řada dalších.
Probiotika snižují tvorbu bakteriálních enzymů v tlustém střevě a podporují činnost imunitního systému a střevní pohyby. Zvyšují odolnost střeva vůči průjmovým onemocněním a likvidují některé toxické látky ve střevech.
Jak navrátit střevu rovnováhu? Řešením jsou přátelské kultury živých mikroorganismů, tzv. probiotika, která jsou obsažena v jogurtech a kysaných mléčných výrobcích. K dostání jsou také v tobolkách. V případě obtíží probiotika užíváme minimálně tři měsíce spolu s protikvasinkovovu dietou.