Stres a potrava jsou vzájemně propojené: nedostatek živin ve stravě může tělu způsobit stres. A naopak konzumace vyrovnaného jídelníčku pomáhá bojovat proti nemocem a vyrovnávat se s každodenním stresem a tlaky.
Mezi důležité potraviny, které by neměly v jídelníčku chybět patří ovoce a zelenina
Nedostatek železa v těle může způsobit snížený přítok kyslíku do svalových tkání a do mozku, což způsobuje únavu, podrážděnost a neschopnost soustředit se. Strava, která obsahuje poly-nenasycené tuky rostlinného původu (oleje a semena), může stimulovat imunitní systém, zatímco strava bohatá na nasycené tuky (živočišného původu) může způsobit, že jsme choulostivější vůči různým nemocem. Studie prokázaly, že zdraví lidé konzumují stravu s vysokým obsahem vlákniny a zeleniny (nejlépe organicky pěstované), která přirozeně obsahuje velký podíl vlákniny a přírodní mono-nenasycené a poly-nenasycené tuky.
Celozrnné obiloviny
Celozrnné obiloviny jsou cereálie, které nebyly opracovány, a proto jsou používány spolu s vrchní částí zrna. Všechny celozrnné obiloviny pomáhají bojovat proti stresu tím, že našemu tělu dodávají okamžitý příliv energie a obsahují velké množství vitaminů skupiny B a E a minerálních látek, jako je vápník, železo a zinek.
Saláty
Košťál i listy mají mírně sedativní účinky. Salát také obsahuje vápník a draslík, oba tyto prvky bojují proti stresu. Je dobré ho konzumovat tehdy, když se cítíte předráždění nebo trpíte nespavostí. Vyhýbejte se mu, pokud trpíte problémy se žlučníkem.
Banány
Všechny druhy ovoce obsahují výživné látky, které nám pomáhají bojovat se stresem, ale jedním z nejlepších druhů ovoce v tomto směru jsou jednoznačně banány. Jsou skvělým zdrojem energie, jsou bohaté na draslík a magnézium, a pomáhají nám udržet čistou mysl.
Čokoláda
Čokoláda je označovaná za vysoce kalorickou pochutinu a nezdravou potravinu konzumovanou pro potěšení. Ale, ač je to k neuvěření, občasná konzumace umírněného množství kvalitní čokolády je zdraví prospěšná, zvláště při boji se stresem. Pokud je konzumovaná v přiměřené míře, zvyšuje úroveň serotoninu a tím nás udržuje v dobré náladě. To je také důvodem, proč některé ženy trpící premenstruační tenzí mají obrovskou chuť na čokoládu. Za nejzdravější se považuje hořká čokoláda, čisté kakao nebo čokoláda s přidanými mandlemi. Vyhýbejte se čokoládám plněným krémem nebo čokoládovým bonbonům.