Určitě jste si mohli všimnout, jak cena másla raketově roste. Těžko říci, čím je to dané. Když víme, že krávy během léta produkují mnohem více mléka, než na podzim, očekáváme i nižší ceny za výrobky. Bohužel tomu tak není a často vysoká cena neodpovídá kvalitě. Nejkvalitnější máslo najdeme pod názvem tradiční. Výroba domácího másla není nijak složitá. Základem všeho je kvalitní smetana, kterou můžete zakoupit jak u prodejce mlék, tak v obchodě.
K výrobě 200 gramu másla potřebuje: 500 ml kvalitní 33% smetany, hlubokou misku, mixér, studenou vodu, formy na vytvarování. Postup: smetanu šleháte tak dlouho, dokud nevznikne podmáslí a hrudky. Trvá to zhruba 15 – 20 minut. Budete-li šlehat déle, může se vám stát, že podmáslí a hrudky se opět spojí, a vznikne vám našlehaná, tuhá smetana. Následně scedíte, lehce vymačkáte. Do misky vlijete studenou vodu, do které ponoříte vzniklé hrudky a opět promačkáváte. Tento proces se nazývá vymývání másla. Vodu opět vylijete a tento postup opakujeme tak dlouho, dokud voda není po promačkání čirá. Máslo je pak hotové a už stačí jen vytvarovat různé tvary. Chcete-li ochutit máslo bylinkami, či solí, můžete, ale mějte na paměti, že takové máslo se potom musí rychle spotřebovat. Ideálně do pár dnů.
Obrázek: pixabay.com