Lahodné, domácí máslo

Určitě jste si mohli všimnout, jak cena másla raketově roste. Těžko říci, čím je to dané. Když víme, že krávy během léta produkují mnohem více mléka, než na podzim, očekáváme i nižší ceny za výrobky. Bohužel tomu tak není a často vysoká cena neodpovídá kvalitě. Nejkvalitnější máslo najdeme pod názvem tradiční. Výroba domácího másla není nijak složitá. Základem všeho je kvalitní smetana, kterou můžete zakoupit jak u prodejce mlék, tak v obchodě.

K výrobě 200 gramu másla potřebuje: 500 ml kvalitní 33% smetany, hlubokou misku, mixér, studenou vodu, formy na vytvarování. Postup: smetanu šleháte tak dlouho, dokud nevznikne podmáslí a hrudky. Trvá to zhruba 15 – 20 minut. Budete-li šlehat déle, může se vám stát, že podmáslí a hrudky se opět spojí, a vznikne vám našlehaná, tuhá smetana. Následně scedíte, lehce vymačkáte. Do misky vlijete studenou vodu, do které ponoříte vzniklé hrudky a opět promačkáváte. Tento proces se nazývá vymývání másla. Vodu opět vylijete a tento postup opakujeme tak dlouho, dokud voda není po promačkání čirá. Máslo je pak hotové a už stačí jen vytvarovat různé tvary. Chcete-li ochutit máslo bylinkami, či solí, můžete, ale mějte na paměti, že takové máslo se potom musí rychle spotřebovat. Ideálně do pár dnů.

Čtěte také:   Papírové lucerny

 

 

Obrázek: pixabay.com

Comments are closed.