Vyrábíme šípkové víno

Ani jsme se nestačili dostatečně vyhřát a už se k nám hlásí podzim. Vinobraní je v plném proudu a co si tak vyrobit vlastní víno? Přesněji víno ze šípků. Nedávno jsem navštívila naše východní sousedy a oni mi ochotně předaly vynikající recept na šípkové víno. 

šípekPrvním a tím nejdůležitějším krokem k získání kvalitního šípkového vína jsou zralé šípky. I když už je podzimní počasí, na dozrálé šípky si musíte ještě chvilku počkat. Šípky musí mít jasně červenou, oranžovou barvu a musí být tvrdé. Určitě nesbíráme měkké šípky, nebo ty, které prošly mrazem. Mráz ničí cenný vitamín C a jsou náchylnější na hnilobu. Na kvalitní víno potřebujeme toto množství a suroviny: 0,5 kg kg čistých, omytých šípků, 0,5 cukr krupice, 2 litry vody.

Postup: nejdříve si důkladně očistíme čípky. Dáváme pozor na to, aby nám nezbyly různé malé lístečky, stopky, chloupky, protože víno by se tím zkazilo. Mezitím si rozpustíme cukr s vodou. Důkladně rozpustíme a necháme vychladnout. Do připraveného, čistého demižonu vložíme čípky a zalijeme sirupem a pořádně utěsníme kvasnou zátkou. Kvasná zátka umožní vznikajícím bublinám při kvašení unikat ven. Proces kvašení je hotový, když šípky jsou dole a nevznikají bublinky. Takto to uložíme do suché, teplé místnosti se stálou teplotou a necháme působit jeden měsíce. Po měsíci nádobu přemístíme do chladnější místnosti a opět necháme působit více jak 3 měsíce. Ano proces je zdlouhavý, ale výsledek je jedinečný. Po odstátí víno scedíme přes jemné sítko a lijeme do čistých sklenic. Důkladně zazátkujeme a šípkové víno uchováváme v chladnějších místnostech.

Čtěte také:   Krvácejí vám dásně? Možná vám chybí vitaminy

Obrázek: pixabay.com

Comments are closed.