Jaká „Éčka“ si přinášíme s potravinami domů?

Není lehké orientovat se v přísadách v potravinách značených na obalech písmenem „E“. Jedná se o emulgátory, neboli přídatné látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování trvanlivosti, vzhledu, konzistence, vůně nebo chuti. Klinika dětské onkologie Univerzity Düseldorf zveřejnila přehled škodlivosti jednotlivých emulgátorů.

zdroj: stock.xchng by Olga Koldin

zdroj: stock.xchng by Olga Koldin

Jaké přísady jsou pro zdraví škodlivé?

1) Neškodné přísady

E 100,101,103,104,105,111,121,122,126,130,132,140,151,152,160,162,163,170,174,180,181

E 200,201,236,237,238,260,261,262,263,270,280,281,282,290

E 300,301,305,306,307,308,309,322,325,326,327,331,332,333,334,335,336,337,382

E 400,401,402,403,404,405,406,408,410,411,413,414,420,421,422,440

E 471,472,473,474,475,480

2) Podezřelé přísady

E 125,141,150,153,171,172,173,240,241,477

3) Nebezpečné přísady

E 102,110,120,124

4) Přísady poškozující zdraví

Poškození střev – E 220,221,222,223,224

Poruchy zažívání – E 338,339,340,341,450,451,483,485,486, Eiscreme E 107

Kožní onemocnění – E 230,231,232,233

Zničení vitaminu B12 – E 200

Cholesterol – E 320,321

Citlivost nervů – E 311,312

Kurděje – E 330 – patří mezi nejnebezpečnější emulgátory a je rakovinotvorný. Najdeme ho v krabím masu, v sýru Boubel, v houbách v konzervách a v rajčatech v konzervách.

5) Rakovinotvorné přísady

E 123 – silně rakovinotvorný emulgátor, který je v USA a Rusku zakázán.

E131,142,210,211,213,214,215,216,217,239

Při nákupu potravin buďte obezřetní a nestyďte se v obchodech číst složení potravin. Jde tu o zdraví vaše a vaší rodiny.

Comments are closed.