Není lehké orientovat se v přísadách v potravinách značených na obalech písmenem „E“. Jedná se o emulgátory, neboli přídatné látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování trvanlivosti, vzhledu, konzistence, vůně nebo chuti. Klinika dětské onkologie Univerzity Düseldorf zveřejnila přehled škodlivosti jednotlivých emulgátorů.
Jaké přísady jsou pro zdraví škodlivé?
1) Neškodné přísady
E 100,101,103,104,105,111,121,122,126,130,132,140,151,152,160,162,163,170,174,180,181
E 200,201,236,237,238,260,261,262,263,270,280,281,282,290
E 300,301,305,306,307,308,309,322,325,326,327,331,332,333,334,335,336,337,382
E 400,401,402,403,404,405,406,408,410,411,413,414,420,421,422,440
E 471,472,473,474,475,480
2) Podezřelé přísady
E 125,141,150,153,171,172,173,240,241,477
3) Nebezpečné přísady
E 102,110,120,124
4) Přísady poškozující zdraví
Poškození střev – E 220,221,222,223,224
Poruchy zažívání – E 338,339,340,341,450,451,483,485,486, Eiscreme E 107
Kožní onemocnění – E 230,231,232,233
Zničení vitaminu B12 – E 200
Cholesterol – E 320,321
Citlivost nervů – E 311,312
Kurděje – E 330 – patří mezi nejnebezpečnější emulgátory a je rakovinotvorný. Najdeme ho v krabím masu, v sýru Boubel, v houbách v konzervách a v rajčatech v konzervách.
5) Rakovinotvorné přísady
E 123 – silně rakovinotvorný emulgátor, který je v USA a Rusku zakázán.
E131,142,210,211,213,214,215,216,217,239
Při nákupu potravin buďte obezřetní a nestyďte se v obchodech číst složení potravin. Jde tu o zdraví vaše a vaší rodiny.