Už dávno naši předkové věděli o léčivých účincích černého bezu. Vyráběli si z něho sirupy, čaje a dokonce i smažené řízečky. Doba kvetení černého bezu je v plném proudu a tedy neseďte doma a vyražte na sběr tohoto léčivého květu. Při sběru si ale dejte pozor na záměnu s bezem cheblí. Bez blebí je bylina 1 až 2 metry vysoká, nemá kůru a největším rozdílem je v zabarvení květu – květy jsou červenavě bílé.
Výroba bezového sirupu není náročná, ale musí se dodržovat určitá pravidla, aby vydržel i několik měsíců. Potřebujeme k tomu: 30 velkých omytých květů, 2 velké citróny, 2 kg cukru a 2 litry vychladlé převařené vody. Do převařené vody vložíme omyté květy a na kolečka nakrájené citróny. Necháme 24 hodin odstát, nejlépe v chladnější místnosti. Po uplynutí doby přelijeme přes jemné plátýnko, nebo látkovou plenu a dosladíme cukrem. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Používá se jak třtinový, tak krupicový cukr. Krátce povaříme a lijeme do sterilizovaných láhví. Občas se stane, že sirup se předčasně zkazí. Může to být způsobeno jednak špatně omytou láhví, málo kyseliny citrónové, či špatně omytými bezovými květy.
Bezový květ obsahuje mnoho cenných vitamínu a minerálů. Působí na posílení imunity, pomáhá při nachlazení, teplotě, kašli, zahlenění, při různých onemocnění cest dýchacích, cévních. Podporuje kojení a sirup je vhodný pro děti od 3 let.
Obrázek: pixabay.com