Sběr zeleného zlata začíná během dubna do května. Jedná se o léčivou bylinu, která má všestranné využití. Nejen v lékařství, ale i v kulinářství, či zahradničení. Zeleným zlatem nazýváme kopřivu dvoudomou. Je to nejrozšířenější, nejznámější bylina, kterou používali dávno naši předkové.Kopřiva dvoudomá obsahuje mnoho cenných vitamínů jako jsou C, B1, B6, protivitamín A, ale i minerální látky železo, hořčík, vápník, draslík, mangan, či třísloviny, chlorofyl. Kopřiva je velice oblíbená při léčení různých zdravotních problémů například trávení, alergie, revma, ale poslouží i jako účinný, levný přípravek na hubnutí. V kulinářství dokáže zase nahradit špenát. Protože jarní období je známo nejen pro očisťující kúry, ale i hubnutí, zde je ověřený recept na šťávu z mladých kopřiv. Budeme k tomu potřebovat čerstvé, omyté lístky kopřiv, které vložíme do 3 litrové sklenice. Zalijeme studenou vodou a důkladně rozmixujeme. Necháme chvíli odstát. Mezitím si připravíme jemné plastové sítko, či čistou látku. Přes látku, sítko přelijeme rozmixovanou kopřivu a důkladně vymačkáme do další čisté skleněné láhve. Pijeme každý den po dobu 3 týdnů.
Obrázek: pixabay.com