5 nejlepších letních nápojů

Dlouhé sluneční dny, vysoké teploty, zasloužená dovolená, odpočinek s přáteli, bláznivé nápady, to je léto. Pro některé z nás nejkrásnější období v roce, pro některé muka. Léto patří k nejrizikovějším obdobím vůbec. Dehydratace, nevolnosti, časté úrazy. A přitom některém zdravotním problémům lze předejít, jako je dehydratace. 

malinové osvěženíV letním období bychom měli vypít 3 až 5 litrů vody denně. V tomto článku je 5 nejlepších, ověřených letních nápojů, které si zamilujete. Jsou vhodné i pro děti, tak proč to nevyzkoušet.

1 Malinová limonáda

  • 2 sklenice čisté, neperlivé vody
  • 3 sklenice jemně perlivé vody
  • 1,5 šálku rozmixovaných čerstvých malin
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 1 čajová lžíce citrónové šťávy a půl lžíce limetkové šťávy
  • několik kostek ledu

Vše důkladně spolu  rozmícháme a necháme chvíli odstát

2 Medovo-zázvorová limonáda

Pokud máte zázvorový sirup, výroba limonády vám zabere jen pár minut.

  • 2 šálky zázvorového sirupu
  • 4 šálky jemně perlivé vody
  • 1,5 čajové lžíce citrónové šťávy
  • 1,5 čajové lžíce třtinového cukru
  • několik kostek ledu
  • na dozdobení několik plátků máty a koleček citrónů

Postup je následující: do zázvorového sirupu přidáme cukr s vodou a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme citrónovou šťávu a dozdobíme

Čtěte také:   Obrňte se proti chřipce

3 Borůvkové osvěžení

  • 1 litr bílého čaje
  • 5 šálků borůvkového sirupu
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 0,5 šálků citrónové šťávy
  • kostky ledu

Postup: nejdříve si uvaříme bílý čaj. Bílý čaj je chuťově lepší, jemnější, než ostatní čaje. Navíc obsahuje mnoho vitamínu, tříslovin a minerálních látek. Necháme to vychladit. Poté si připravíme borůvkový sirup. Osvědčilo se mi, že mražené borůvky jsou mnohem lepší, než čerstvé. Zmražené borůvky polijeme citrónovou šťávou a necháme odstát pár minut. Poté důkladně rozmixujeme s cukrem. Takto připravený sirup přidáme do bílého čaje s ledem

4 Sladký melounový ledový čaj

  • 1 litr bílého čaje
  • 1 šálek třtinového cukru
  • mátový sirup
  • několik kusů na kostek nakrájeného melounu (bez pecek)
  • kostky ledu

Postup: nejdříve si připravíme mátový sirup. Do 0,5 litrů vody přidáme 1 šálek cukru a přivedeme k varu. Vodu necháme chvíli odstát, zalijeme několika lístky máty a necháme louhovat zhruba hodinu. Po vychladnutí nalijeme do vzduchotěsné nádoby a uložíme do chladného místa. Necháme působit 24 hodin. Poté si rozmixujeme kousky melounu a přelijeme přes sítko. Do jednoho litru bílého čaje přidáme 3 šálky melounového pyré a 2 šálky mátového sirupu. Nakonec přidáme kousky ledu.

Čtěte také:   Kdy jíst ovoce?

5 Jahodová limonáda

  • 0,5 kg čerstvých jahod
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 1 litr perlivé vody
  • 1 čajová lžička limetkové šťávy
  • kostky ledu, lístky máty

Postup: čerstvé jahody s cukrem a trochou vody důkladně rozmixujeme. Přelijeme přes sítko, abychom odstranily malinké semínka. Poté jahodové pyré vlijeme do 1 litru perlivé vody, přidáme limetkovou šťávu a kostky ledu s mátou. Pro výraznější chuť můžeme přidat i trochu pomerančové šťávy.

 

Fotografie publikována se svolením od Apolonia Photography FreeDigitalPhotos.net

 

 

Comments are closed.