Tradiční Velikonoce

| bez komentářů

Dnešní Velikonoce již nejsou těmi, které jsme mohli prožívat před více jak dvaceti léty. Moderní doba nás natolik pohltila, že pravý význam Velikonoc je potlačen novými tradicemi což jsou konzumace většího množství jídel, tvrdého alkoholu, či gaučingu, ale i odpočinku na chatě. Velikonoce mají svůj prapůvod v pohanských dobách, jako oslava příchodu jara, probuzení přírody a později v době křesťanské je to umučení a znovuzrození Ježíše Krista. Velikonoce tradiceCo tedy nesmí chybět na stole o Velikonocích? Pečený beránek, který je symbolem nevinnosti. Vejce, jež je symbol nového života. Maso, jehněčí, telecí, kůzlečí jež zdůrazňoval pospolitost a bohatost rodiny. Pokud jste nestihli si zakoupit, nebo nevíte, jak upéci výborného beránka, zde je recept, který není nijak náročný a zvládne ho každý. Základem všeho je forma beránka. Ta nejlepší forma je keramická po babičce. Je to prověřený způsob, který nikdy nezklamal. Můžete vyzkoušet ale i silikonovou, či smaltovanou. Výběr je na vás. Dále potřebujete: 5 vajec, 250 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, citrónová kúra, 300 g polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřicího prášku. Postup: nejdříve oddělíte žloutky od bílků a z bílků si vyšleháte tuhý sníh. Cukr s vanilkovým a vajíčky důkladně vyšleháte, až je hmota skoro bílá. Poté přidáte mouku s kypřicím práškem a citrónovou kúrou. Důkladně promícháte a po lžících zamícháváte sníh. Peče se v předehřáté troubě na 200 °C. Těsto nalijete jen do třech čtvrtin formy. Pečení je zhruba 30 minut. Vychladlého beránka opatrně vyklopíte a dozdobíte stuhou.

Čtěte také:   Mozaika z PET víček

Velikonoce

Veselé Velikonoce!

 

Fotografie publikována se svolením od Apolonia Photography FreeDigitalPhotos.net and pixabay.com

 

 

Napsat komentář

Required fields are marked *.