detox

Jarní detox

| bez komentářů

Za dveřmi pomalu klepe jaro, a většina z nás potřebuje shodit nějaké to kilo navíc. Bohužel bez sportu to půjde jen těžko. Tedy nechcete-li držet hladovku. Výborným startem snížení hmotnosti jsou jarní detoxy. Zde je pár receptů, které vám zachutnají a dodají vašemu tělu minerální látky, vitamíny . Navíc očistí vaše tělo od škodlivých látek.

Detox šťáva, kterou můžete pít každý den

Mezi oblíbené detox šťávy patří kombinace ovoce a zeleniny. Ovoce již nedoslazujeme a ideálně necháme odstát pár hodin ledničce. Zeleninu můžeme neomezeně míchat mezi s sebou. Čím kvalitnější ovoce a zelenina, tím chutnější, zdravější bude detox šťáva. Mezi oblíbené recepty patří: mrkev 500 gramů + jablka 400 gramů. Nejprve mrkev a jablka umyjeme, nastrouháme, vykrojíme jádřince z jablek, důkladně rozmixujeme, můžeme trochu zředit studenou vodou.

Citrusová šťáva

Abychom získali co nejvíce zdravé šťávy, musíme k tomu použít citrony, grapefruity, pomeranče, vodu a mátu. Recept:  6 středních (červených) grapefruitů + 3 menší citrony + 5 pomerančů + 2 litry vody + listy máty. Rychlou pomocí pro získání co nejvíce šťávy jsou elektrické odšťavňovače. Ovoce umyjeme, odstraníme slupky a vložíme do odšťavňovače.  Poté do šťávy přilijeme čisté, studené (ideálně balené) vody a přidáme pár lístků máty. Necháme odstát v lednici zhruba hodinu.

Čtěte také:   Kdy jíst ovoce?

green-juice-769129_1920Zeleninové šťávy

Zeleninovou šťávu mnozí z nás nemají rády. Možná je to chutí, vzhledem, těžko říci. Ale právě zeleninový detox působí na naše zdraví blahodárně, nejúčinněji. Zkuste šťávu dochutit různými bylinkami, ať už jsou čerstvé, nebo sušené (máta, bazalka, petržel a podobně), šťávou z citrónu, limetky, nebo jednou lžíci bio jablečného octu.  Recept: jablka 150 gramů + karotka 250 gramů + červená řepa 50 gramů. Vše důkladně umyjeme, slupky, jádřince odstraníme, nastrouháme, pokapeme 2 – 3 kapky jablečného octa a rozmixujeme. Necháme tak hodinu až 2 odstát.

Mrkev, pomeranč a jablko

Tuto kombinaci znaly již dávno naše babičky, prababičky. Ideální svačinka, ale i doplněk k hlavnímu chodu. Recept: jablka 500 gramů, 2 větší karotky, 2 pomeranče. Postup je následující: karotku, jablka umyjeme, očistíme, slupky, jádřince odstraníme a nastrouháme na jemno. Poté přidáme vymačkanou šťávu ze dvou pomerančů, promícháme a necháme odstát zhruba hodinu.

 

Obrázek: pixabay.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Required fields are marked *.