Kuchyň je právem považována za srdce domu. Zejména ženy v ní stráví většinu času. Proto by měla být uspořádána co nejpohodlněji a nejpraktičtěji. Mnozí z nás děláme při jejím zařizování chyby. Zapomeňte na sporák daný až ke stěně nebo nedostatek odkladních ploch po stranách varné desky. Začněte tak, že si kuchyň rozdělíte do pomyslných zón.
Varná zóna
Skládá se z varné desky, digestoře a trouby. Zónu směrujte vždy na jednu stranu, nikdy ne doprostřed. Troubu zasaďte do výšky očí. Usnadní vám to manipulaci s plechy a pekáči. Okolo varné desky ponechejte dostatek místa.
Hlavní pracovní plocha
Tuto zónu je nejvhodnější umístit doprostřed kuchyně. Tím budete mít blízko k varné i mycí zóně. Ideální šířka je mezi 1 až 1,5 metry.
Mycí zóna
Patří do ní dřez, baterie a myčka nádobí. Dodržte vzdálenost 1 až 1,5 metrů od varné zóny.
Úložné prostory
Prostor na potraviny, lednička a mraznička by měly být blízko sebe. Co takhle doplnit kuchyňskou linku vysokou skříní s policemi?